Szponzorok

Svájci-Magyar Együttműködési Program

Bionikus és genetikus eszközök fejlesztése látássérültek részére

Projekt száma: SH/7/2/8

Projekt Végrehajtó: Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Konzorciumi partnerek:

  • Pázmány Péter Katolikus Egyetem (konzorciumvezető)
  • Friedrich Miescher Institute for Biomedical Research
  • Szegedi Tudományegyetem
  • Femtonics Kft.

Projekt időtartama: 2010. október 15 – 2015. április 14.

Teljes támogatási összeg: CHF 1.239.052,-
Támogatási összeg a PPKE-ITK részére: CHF 311.609,-

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt fő célkitűzései:

A projekt célja olyan új technológiák kifejlesztése látássérült és vak emberek számára, melyek segítségével több információhoz juthatnak a környező világból. Két, egymást kiegészítő megközelítést alkalmazunk.

Rövidtávon új, intelligens bionikus szemüvegeket fejlesztünk ki és tesztelünk klinikai környezetben. Meghatározott vizuális felismerési funkciókat fogunk megvalósítani egy hordozható analogikai számítógéphez (ASZ) vezeték nélkül kapcsolódó mobiltelefon segítségével. A mobiltelefon kameráján keresztül így lehetővé válik meghatározott felismerési feladatok végrehajtása. Kifejlesztünk egy komplett hordozható mobiltelefon-ASZ egységet, amely egyszerű felismerési feladatokra lesz képes (pl.: fényiránydetekció, színfelismerés). Ezeknek a felismerési feladatoknak a kiválasztása a látássérültek érdekvédelmi szervezetével folytatott megbeszéléseken az igények szerint választottuk ki. Az eszközt páciensek segítségével teszteljük. A projekt végére egy zsebben is elférő hordozható ASZ is elkészül, amely már összetettebb felismerési feladatokra is képes lesz, mint például a gyalogosátkelő helyek-, piktogramok felismerése, tömegközlekedési eszközök járatszámának azonosítása. A rendszert szemantikust beágyazást használva felkészítjük a környezet megfelelő szintű értelmezésére. A rendszer robosztusságát tovább növeljük a mobiltelefonban elhelyezett GPS és gyorsulás érzékelők felhasználásával. A készülék rezgés és hang útján fogja tájékoztatni a felhasználót.

A hosszútávú cél az, hogy optogenetikai technológiákat bionikus látásfejlesztéssel kombinálva részben helyreállítsunk a vizuális funkciókat.

Swiss contribution

Fetzer Institute

Fetzer Institute

Femtonics Ltd.

Femtonics Ltd.